Katonai megjelenés

A kokárda-használat katonai megjelenései

Mint írtam, rövid időn belül „tetten érhető” katonai - vezénylési - megjelenése is a kokárdának, ahogy az II. (nagy) Frigyes Vilmos porosz királynak a hétéves háborúban (1756-1763) részt vevő katonáit ábrázoló lapon is.

Soldiers_of_Frederick_the_Great

valamint katonai csákón jelenik meg amerikai függetlenségi háború angol vezénylő tisztjein, vagy prinz Friedrich Ludwig Karl von Preußen 1786-os portréján is látszik:

The_Sortie_Made_by_the_Garrison_of_Gibraltar2   Cunningham_Friedrich_Ludwig_Karl_von_Preuen_1786

John Paul Jones - az amerikai függetlenségi háború hőse, a tengeri hajóegységek megalapítóját ábrázoló - 1781-es festményen és az ezt tükröző szobron is jól látszik: az alapszínen katonai hovatartozás-jel tűnik fel.

Cpt_John_Paul_Jones   JohnPaul_Johnes_szobor  

De katonai jellegűnek mondható a Párizsi nemzetőrök kalap-jelzése is: piros-fekete rozetta, avagy kokárda:

polgárőr

És akkor szaladjunk előre: a párizsi 1789-es forradalmat követően Bonaparte Napóleon továbbfejleszti a kokárda vezénylési, katonai megkülönböztető szerepű használatát:

Jacques-Louis David festménye 1800-ból, kissé idealizált Bonaparte Napoleon:

Jacques-Louis_David

és a kép kinagyított részlete:

napoleon_kinagyitva

Napoleon csákóján szalagrózsa - cocarde - de nem az 1789-es eredeti színsorrendben, hanem piros-kék-fehér összeállításban. Lefogja egy tiszti rangjelzés.

A párizsi történeti múzeumban őrzött két francia tiszti csákó, a napóleoni háborúk idejéből - az elsőn piros-fekete a kokárda színsémája, a másikon fehér-piros-kék kívülről befelé:

Tiszti_napoleoni_chako   Tiszti_csako_Musee

Fekete színű kokárdát használtak 1812-ben a kanadai tisztek csákójukon, ahogy egy megmaradt példány, és sir Isaac Brock (1769-1812) csákója mutatja az Ontario-i történeti múzeumban:

Military_cockade_1812   Isaac_Brock_csako_black_kockade_1812

Végül, vessünk egy pillantást az újkori használatára is: német császári (úgynevezett Vilmos-sisak) 1897-ből:

vilmos-sisak   Vilmos-sisak 1897

Érdemes megnézni a kokárda elhelyezkedését, és színösszeállítását!