Bevezető gondolatok

írhatnám azt is: elöljáró beszéd

... akkor  legyen az.

   


Az utóbbi években egyre inkább lábra kapott az a vélekedés, hogy aki március tizenötödikén az ünnepre tekintettel körbehajlított nemzetiszínű szalagot, megtűzve két kis farkincával, s ezt a kitűzőt oly módon elkészülve hordja, hogy kívülről befele olvasva adja ki a magyar nemzeti - piros-fehér-zöld színeket, azok helytelen, úgynevezett olasz kokárdát hordanak, mert a „helyes magyar” kokárdának úgy kell kinéznie, hogy belülről kifelé adja ki a nemzeti színsorrendet, vagyis rá nézve kívülről befelé: zöld-fehér-piros a színösszetétele!
E meggyőződéssé vált vélekedésben hivatkoznak a heraldika szabályaira!, Katona Tamásra, és a francia katonai repülőgépeken mainapság látható kör alakú felségjelre (kokárdára), mint perdöntő bizonyítékokra.

A múlt év (2011) során ez a nézet-vélemény olyannnyira lábra kapott, hogy szabályos média-hoax is keletkezett belőle: a Duna televízió munkatársai délelőtt ilyen színsorrendű kokárdával ültek képpernyő elé, az ilyen kinézetűre összeállított díszlet előtt. Délután annyira változott a helyzet, hogy többeken kétféle állású kokárda tűnt fel!

Bár személyes nézetem szerint, ha valamit - még akár elfuserált színsorrenddel -, de „történelmi hagyományként” ismerünk, az megfelelő úgy, de nem hagyott nyugodni a nagy hangot kapott zsivaly: megpróbáltam utána járni, mi lehet való, mi kitaláció, s mi esetleg bújtatott rombolás?
Magam módszere mindig is a következő volt: járd körbe a témát, keress mellé és ellene igazolásokat, légy Te a legalaposabb kritikus tenmagaddal szemben, s ne csak a nézetednek tetsző dolgokat emeld be, hanem azt is, ami nem kifejezetten téged támogat.

Ezen a weboldalon kutakodásom eredményét teszem közre. Igyekszem levezetni meglátásomat, szívesen fogadok minden kritikát, a „te sem tudod jól!” kivételével: bármilyen tételes magyarázatot meghallgatok attól, aki az itt felsoroltakat megismerte, és ellenbizonyítással tud szolgálni.

Akkor most sorakoztassuk fel a „résztvevőket”:

Francia fejfedő az egyik első nemzetiszínű kokárda ábrájával
  Francia eredeti cocarde, az 1790-es évekből:  

bonnetphrygien_kicsiFrench_tricolore-rosette_kis     

Francia cipellő 1790-ből, a francia trikolór színeivel díszített kokárdával:

fr_cipello

Német kokárda az 1838-as berlini forrongások idejéből
 és   Petőfi Sándor 1848-as kokárdája:  

Deutschkokarde_1832Ereklye_kinagyitva

  Az én, e darab mintájára körbehajtott kokárdám:  

HU_cockade-1

  Az e készítési elv alapján készült „szokványos magyar” kokárda, a két kis farkincával,
és   a másik szokványos márciusi kitűző, én „lusta ember kokárdája”-ként hívom:  

HU_kokarda_kisSzalagkokarda_kis

Francia (katonai)repülőpép hovatartozás-meghatározó felségjel 1907 - military aircraft insignia - (cocarde):  

Fr_aviatic_roundel1

  Olasz repülőgép felségjele 1918, olasz „kokárda”:  

Italian_Air_force_1918_.svg

Magyar repülőgép felségjele 1918, magyar „kokárda”

hu_air_kokárda

Katona Tamás:

Katona_T_portre_kicsi

  körték:

Gluehlampe  ket_korte

(Ne gondolja senki, hogy nagy kedvem van tréfálkozni, nagyon is komolyan beleillenek a sorba ezek/ők is. Majd a végére teljes igazolással kiderül.)

A menűsoron érdemes fentről lefelé lépkedve haladni, mert egymásra épülnek a tételek.

Jó felfejtést kíván: Kátai