A francia kokárda

Avagy trikolor kokárda (cocarde)

A Bourbon uralkodók színe a fehér volt, használták a kék alapszínt is, Párizs a piros színt favorizálta. A párizsi nemzetőrség 1789-től kék-piros (kívülről) színű kokárdával jelölt kalapban járőrözött. Amikor elhatározták a Nemzetgyűlésben, hogy megalkotják a Francia Nemzet színeit (mint zászló-felségjelet), akkor Lafayette a fehér szín mellett érvelt - és bár azt a királyi ház használta azelőtt - beemelték a megalkotandó nemzeti színek közé, és így kialakították a francia három színű zászlót. Hogy a polgárok sapkáján megjelenő háromszín kalaprózsa mennyire játszott szerepet, utólag nehéz kideríteni, de nem is faladatom. Tény, hogy az első röplapokon, és a fennmaradt korabeli szövet-kokárdán, valamint egy e korból megőrzött cipellő pomponján egyértelműen a kék-fehér-piros* színsorrend figyelhető meg.

Igen figyelemreméltó a röplap zászló ábrája is, mert kétféle sorrenben - és nem a mai keresztállású formában - mutatja az alakulófélben levő jelképet.

abb4   bonnetphrygien

Különböző történetek ismertek arról, vajon ki „alkotta” meg a francia nép nemzeti színű szalagrózsáját. Számunkra szinte mindegy, egy a lényeg: a párizsi Musee Carnavalet őrzi az alábbi, az 1790-es években festett szövetanyagból (nemzetiszín zászlószalagból) készült kokárdát, és egy, szintén nemzetiszín kördísszel ellátott cipellőt: 

  cipello_nagy

A polgári jelképet Napóleon beemeli katonai jelkép-rendszerébe, van, hogy elhagyja a fehéret, majd - mivel távolról jobban kiemeli a sötétebb színeket, fehér alapon jelenítteti meg a polgári (piros-kék) színt.

Tiszti_csako_Musee_kis

 

Tagadhatatlanul tetten érhető Napóleon rendszer-alkotási igénye, az általa felügyelt Cisalpina - Olasz Köztársaságnak a mesterségesen „alkotott” egy, a „belülről kifele olvasandó” zászlóformájában. (1802 - 1805)

De ez a „rendteremtő” kísérlet - egyelőre megmaradt francia - napóleoni keretek között.* inentől mindenütt - külön megjegyzés nélkül - a színsorrendet mindig felülről lefelé, vagy balról jobbra (ha szemből nézzük), és kokárda esetében kívülről befele olvasva írom le.